Ska man välja hyresrätt eller bostadsrätt?

Är du i flyttartagen och funderar på var du vill bo någonstans? Tänker du även på andra frågor, som till exempel vilket som är bäst av hyresrätt och bostadsrätt? Vilken fastighetsform som passar dig bäst beror på din situation. Enkelt förklarat kan man säga att en bostadsrätt äger du själv och tar fullt ansvar över, medan du hyr en hyresrätt och kan få hjälp av värden som äger din bostad om till exempel ett rör eller något annat skulle börja krångla. Vad tror du skulle passa dig bäst av dessa alternativ?

Hyresrätt är ett enkelt val

Hyresrätt är lätt

Det som folk brukar hänvisa till det starkaste alternativet till att bo i hyresrätt är att det är enkelt. När man flyttar in i en sådan bostad har man rätt att be om en ommålning av väggarna om de är missfärgade eller sjaskiga, även om det inte är säkert att hyresvärden går med på det. Du har även rätt att få hjälp med allt som rör bostaden, till exempel om du har fått stopp i vasken i köket eller en spricka i taket.

När du bor i hyresrätt har du alltså en fastighetsvärd. Det är hen som tar hand om hela byggnaden och ser till att allt ser bra ut, både invändigt och utvändigt. Hyresvärden ser till att eventuella gräsplättar klipps och att inga buskar sticker ut och skymmer sikten eller försvårar framkomligheten. Om du har turen att få en riktigt snäll värd kan du nog även få hjälp med saker som ligger utanför hens ansvarsområde, till exempel hänga upp gardiner eller borra ett hål.

Dyrare med bostadsrätt

Bostadsrätter är också populära att bo i. Om du bor i bostadsrätt betyder det att du som privatperson äger ditt hem. Detta gör att du har större frihet att exempelvis måla om väggar som du vill och att ansöka om bygglov om du kanske vill bygga en balkong eller vill anlägga en bastu inomhus. Till skillnad från att bo i en hyresrätt får du inte lika mycket hjälp i detta boende, utan du förväntas fixa det mesta själv eller hyra in professionella hantverkare.

Nuförtiden är det vanligt att en hyresrätt omvandlas till bostadsrätt. Det beror på att det helt enkelt ligger mer pengar i bostadsrätter, värden kan tjäna mer och behålla mer kapital inom föreningen. Om man vill köpa sin egen bostad behöver man vända sig till en bank och ansöka om lånelöfte. Det är väldigt få som köper sina bostäder för hela kontantsumman, tvärtom är det vanligt att bo med hjälp av belånade pengar. Om du köper ett boende räknas även det som ett slags kapital.

Ett svårt val

Så vad ska du välja att bo i, om du får välja mellan antingen hyresrätt och bostadsrätt? Valet är inte lätt men ofta brukar det vara så att den egna privata ekonomin avgör. Om du gör en ansökan om lånelöfte hos banken kommer du få hjälp att betala ditt nya boende och kan sitta säkert, men om de säger nej har du inget annat val än att hyra ditt hem. Båda alternativen är vanliga både i Sverige och världen över.